Opis: Velika vrsta iz družine pravih os (Vespidae), katere telo meri 20–30 mm. Z razdalje je telo videti precej temno, saj sta glava in oprsje črna. Zadek je pretežno rjave barve, vsi zadkovi členi imajo

cvetni prah

cvetni prah Sestavine cvetnega prahu so odvisne od rastline, na kateri ga čebele nabirajo. • V njem najdemo vse za človeka življenjsko pomembne (esencialne) aminokisline (arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin…), • razne maščobne kisline,

med

med Med je naravno živilo, ki ga pridelujejo medonosne čebele (Apis mellifera) iz nektarja ali rastlinske mane. Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov večine cvetnic, ki jih oprašujejo žuželke. Sestavljen je pretežno iz

čebelji vosek

Vosek je snov, ki jo izdelujejo medonosne čebele v voskovnih žlezah.
Vosek nastane, ko se med presnavlja v maščobnih celicah, povezanih z voskovnimi žlezami. 
Da bi čebele proizvajale vosek se morajo prve dni svojega življenja hraniti s pelodom, da dobijo protein, ki omogoča razvoj maščobnih celic. Pogoj je tudi zaloga medu v panju, ki ga čebele zaužijejo kot surovino za izdelavo voska.

bee, honey, pollen

propolis

Propolis je čebelji pridelek, ki ga čebelja družina uporablja za premaz notranjih sten panja, za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja, za pritrjevanje premičnih delov panja, z njim zožijo tudi žrela še zlasti to v krajih kjer so zelo nizke temperature, z njim prevlečejo tudi notranjost celic v katere bo matica odložila jajčeca. Poleg tega se z njim borijo proti mikroorganizmi v svojem bivališču.